image
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Kolik stojí rekonstrukce bytu nebo domu?

Kolik stojí rekonstrukce bytu nebo domu?



Kolik stojí rekonstrukce bytu nebo domu?

V prvé řadě je třeba si uvědomit, co od takové rekonstrukce čekáte. Zda to bude rekonstrukce kompletní, částečná nebo jenom dílčí. Zde hraje roli několik důležitých faktorů. Asi nejdůležitějším faktorem budou finance, ale dalším neméně podstatným faktorem je čas, který budete bez své rekonstruované nemovitosti nebo minimálně budete nemovitost užívat v nějakém diskomfortu. K obojímu se váže rozsah rekonstrukce, protože i ty nejlepší a nejrychlejší firmy nemohou porušit (urychlit) technologické postupy. Určitě je dobré před rekonstrukcí mít 3D model a vizualizaci nemovitosti, která pomůže při rozhodování o rozsahu rekonstrukce.

Rozsah rekonstrukce

Pokud jste rozhodnutí o částečné nebo dílčí rekonstrukci, tzn. opravují se pouze některé části a zbylé zůstanou ve stávající podobě, je třeba si dobře uvědomit, že části, které se neopravují a nyní před rekonstrukcí vypadají dobře, budou po dokončení rekonstrukce vypadat daleko hůř než před rekonstrukcí. Je to z důvodu přímého porovnání s rekonstruovanou částí nemovitosti. U celkové rekonstrukce se toho bát nemusíte, ale již jsem zažil šetření na nesprávných místech. Dám příklad: Každý výrobce finálních povrchů podlah (vinyl, lamino atd.) požaduje nějakou rovinnost podkladu. Toto je práce, která není vidět a když je podklad “rádoby“ rovný, tak v rámci šetření klient úplnou rovinnost nepožaduje. Může to mít za následek znehodnocení finální vrstvy a představa, že ji budete měnit již zabydlené nemovitosti, je velmi nepříjemná a navíc i nákladná. Stručně řečeno při úplné rekonstrukci je potřeba dodržet všechny technologické předpisy, aby byla rekonstrukce plně funkční.

Cena rekonstrukce

U dílčích rekonstrukcí záleží na částech, které chcete rekonstruovat. Mezi nejdražší části patří kuchyň, koupelna a schodiště. Vždy je to o výběru jednotlivých materiálů a zabudovaných komponentů. Z logiky věci by práce neměla být dražší než materiál. Dám příklad: Dobrý obkladač, který se za svou prací stojí, nebude levnější než 450/m2. Takovému obkladači nebudu dávat obklady za 200/m2, které budou již z výroby křivé, protože tím degraduji jeho dobrou práci. Kompletní rekonstrukce koupelny a kuchyně může začínat někde kolem 100 000,- Kč. Samozřejmě se může vyšplhat na úplně jinou částku, ale to už není věcí stavební části. Nebudu zde vypisovat jednotlivé položkové ceny, protože se tyto ceny neustále vyvíjejí. Bohužel pro klienty, směrem nahoru. Nicméně v době psaní tohoto článku, se standardní rekonstrukce bytu 2+1 může pohybovat mezi 350 – 650 tisíci. U panelových bytů je rekonstrukce levnější než u zděných bytů. Pravidlo neplatí pouze v případě, že požadujete změnu dispozice. Změna dispozice panelových bytů rekonstrukci výrazně prodraží.

Jaké práce obsahuje rekonstrukce?

Kompletní rekonstrukce obsahuje tyto části: bourací práce, zednické práce, elektroinstalace, vodoinstalace, sádrokartónové konstrukce, obkladačské práce, pokládku podlah, montáž dveří atd.

 

 Přeji šťastnou ruku ve výběru realizační firmy.