image
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jak se správně připravit na rekonstrukci bytu?

Jak se správně připravit na rekonstrukci bytu?



Jak se správně připravit na rekonstrukci bytu?

Před zahájením celkové rekonstrukce bytu nebo rodinného domu je potřeba kvalitní příprava. Její hlavní složkou je prováděcí projektová dokumentace. Tento typ dokumentace specifikuje přesný rozsah prací. Jde do takového detailu, že určuje, kudy povedou rozvody, kde bude jaká zásuvka, jak bude vysoký obklad apod.

Stavebníkovi umožňuje si představit finální výsledek a v případě nespokojenosti ještě před začátkem prací udělat potřebné změny. Šetří tím peníze a nebude se zbytečně prodlužovat délka rekonstrukce.

Při rekonstrukci na klíč si prováděcí dokumentaci zpracovává stavební firma, v opačném případě si ji musí stavebník zajistit sám.

Pro stavebníka je velmi výhodné, pokud mu může firma zajistit i 3D návrh. Málo kdo, si dokáže představit finální podobu i s nábytkem a zařizovacími předměty. Z 3D návrhu lze také odhalit dispoziční nedostatky a včas na ně reagovat. V případě absence 3D návrhu klient často, až po dokončení zjistí, že nemá kde umístit jídelní stůl, pračku, ledničku, nebo mu do obývacího pokoje nevejde zamýšlená pohovka. Nábytek má často totiž větší rozměry než, člověk předpokládá, a proto je dobré toto nepodcenit.

 

Rekonstrukce družstevního bytu

Před zahájením rekonstrukce družstevního bytu je potřeba nejprve oznámit záměr vašemu družstvu a získat souhlas. Jako podklad pro oznámení záměru slouží projektová dokumentace potvrzená autorizovanou osobou. Při jakémkoli zásahu do statiky budovy, nebo změně zatížení, je potřeba doložit i statický posudek.

Zásah do statiky je například: posouvání, zvětšování nebo vyřezávání nových dveřních otvorů v nosných panelech a stěnách. Při této situaci, je správně potřeba vyřídit i stavební povolení.

Změnou zatížení se rozumí vyzdění původního umakartového jádra. Statiku může ovlivnit i výměna sprchového koutu za vanu.

Každé družstvo je jiné a k rekonstrukcím přistupuje individuálně, proto je ideální je nejprve navštívit a získat informace o přesném rozsahu dokumentace, kterou budou vyžadovat. V případě rekonstrukce na klíč, by vám pak měla stavební firma dodat veškeré potřebné doklady.

 

Rekonstrukce bytu v Osobním vlastnictví

Pokud nezasahujete do statiky, tak při rekonstrukci bytu v osobním vlastnictví, nemusíte nikoho o nic žádat. Částo se, ale může stát, že máte aktivní společenství vlastníků jednotek a to vás může vyzvat k doložení dokumentace. V takovém případě je dobré být připraven a nebýt překvapen. Pokud svou rekonstrukci řešíte na klíč s profesionální stavební firmou, máte již vypracovanou prováděcí dokumentaci a tu jim předložíte k nahlédnutí.

V opačném případě budete muset sehnat nějakého projektanta, který bude mít čas a rychle vám to zakreslí.