image
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Plánování rekonstrukce bytu

Plánování rekonstrukce bytu



Plánování rekonstrukce bytu

 

Rekonstrukce nemovitosti není jednoduchý proces a proto je potřeba a něj být velmi dobře připravený. Podle hesla: „kdo je připraven, není zaskočen“. V tomto případě to „zaskočení“ stojí peníze a čas. Dva hlavní faktory každé rekonstrukce. V první řadě si je třeba uvědomit, co bude obsahem rekonstrukce. Jak ji budeme provádět tzn. na klíč, svépomocí nebo subdodavatelsky. Kolik času a financí chceme rekonstrukci věnovat. A v neposlední řadě s jakými odborníky se chci nebo mám poradit.

 

Rekonstrukce bytu začíná daleko dříve než samotná fyzická práce na ni. Po ujasnění si obsahu rekonstrukce, ať už vlastními silami nebo s odborníkem, by měla přijít na řadu 3D vizualizace. Většina lidí si vše nedokáže úplně představit a s tím 3D vizualizace hodně pomůže. Pomůže navíc si uvědomit jednotlivé návaznosti, které by bez ní mohly zůstat skryty. Když máme finální verzi nového stavu nemovitosti nakreslenou, je třeba zjistit na jakém původním stavu nemovitosti budeme rekonstrukci začínat a jaké materiály chceme použít. Jestliže známe odpovědi na tyto otázky, máme nejvyšší čas začít pracovat na výkazu výměr. To se nejvíce týká rekonstrukce nemovitosti realizovanou subdodavatelsky.

 

Rekonstrukci, kterou budeme realizovat tzv. na klíč anebo subdodavatelsky, musíme dobře pohlídat. Začínáme cenovou nabídkou. Zde bychom si měli být jisti, že cenová nabídka obsahuje všechny práce, které budou potřeba k naplnění našich představ. Zde bych asi neváhal a poradil se s nezávislým odborníkem, protože vícepráce (finance) nemá nikdo rád. I přes důkladnou kontrolu rozpočtu se u 90% rekonstrukcí objeví nějaká ta vícepráce, ale neměla by přesáhnout 15% z ceny celého díla.

 

Poslední dílek do mozaiky je kontrola smlouvy. Ať už se rozhodnete pro jednu firmu, která obstará všechny potřebné práce nebo pro koordinaci více firem (mimochodem toto řešení moc nedoporučuji kvůli následným reklamacím) bude potřeba s nimi sepsat smlouvu o dílo. Všechny předešlé části jsou u plánování rekonstrukce bytu velmi důležité, ale mít dobrou smlouvu, vyváženou na obě strany a především s obsahem všech důležitých bodů je nejdůležitější. Je potřeba si uvědomit, že ne všechny rekonstrukce se povedou a pokud si člověk zvolí špatnou firmu, tak jedině smlouva ho ochrání před špatnou a drahou zkušeností. Až se nám podaří všechny úkoly postupně zvládnout, podpisem smlouvy vše začíná a my se můžeme těšit na náš nový domov.

 

Přeji šťastnou ruku ve výběru realizační firmy.